Krafty logo
Foto: Jobs Sara Thile

Leksands Medeltidsmarknad

Leksands Medeltidsmarknad är en älskad tradition i Leksand. Varje år samlas människor från när och fjärran för att ta del av den färgsprakande blandningen av musik, kurser, riddare, gycklare och andra karaktärer. Besökare har möjlighet att utforska högkvalitativa hantverk, njuta av utsökt mat influerad av medeltiden och delta i en mängd roliga aktiviteter. Tornerspelet är en riktig klassiker. Krafty har den stora äran att leverera mat till Leksands Medeltidsmarknad.

Varje evenemang kräver sin egna unika meny. I Stålhandskes Sylta fick besökarna äta rätter som exempelvis medeltidssallad, viltklämma och fläsklägg. För de minsta serverades pannkakor. Nedan kan du läsa en del av en intervju som Leksands Medeltidsmarknad gjorde med Samuel Stålhandske som jobbar hos oss.

Hur kom det sig att Stålhandskes Sylta hamnade på medeltidsmarknaden?

– Vi fick en förfrågan till Krafty om det kunde gå att ta fram någon slags mat som passar in. Så jag fick sätta mig i skolbänken och plugga på vilken kost man hade på medeltiden, skrattar Samuel.

Ja, vad äter man på medeltiden egentligen?

– Det var robust mat med proteinrik föda från exempelvis gris och fisk tillsammans med korn och rovor. En sak är säker i alla fall, potatis som man kanske tänker är riktigt svenskt, kom inte till Norden förrän på slutet av 1700-talet. Så det är ingen medeltidsmat!

Foto: Jobs Sara Thile